Români, pregătiți-vă de prețuri mici: scăpăm de inflație, a fost doar un vis urât

de: Mădălina Bahrim
19 08. 2022

Dacă te numeri printre cei ce nu mai vor să audă de inflație, deoarece costul traiului de zi cu zi s-a scumpit și ți-e tot mai greu să te descurci cu banii, avem vești bune pentru tine.

Banca Națională a României tocmai a publicat o nouă prognoză cu privire la evoluția ratei anuale a inflației din țara noastră și se pare că la orizont apar și primele ieftiniri.

Prețurile mici sunt mai aproape decât ți-ai fi imaginat

Conform calculelor economiștilor BNR, se pare că în acest moment inflația traversează o perioadă de plafonare, în jurul valorii de 15%. După acest moment va veni trimestrul al treilea al anului, ce ne va aduce fluctuații minore ale inflației în țară. După cel de-al treilea trimestru vom vedea, în sfârșit, cum scade rata anuală a inflației. Acest lucru înseamnă că tot atunci vom începe să resimțim și prețuri din ce în ce mai mici.

”În ceea ce priveşte evoluţiile macroeconomice viitoare, membrii Consiliului au arătat că cele mai recente evaluări relevă perspectiva plafonării ratei anuale a inflaţiei în trimestrul III 2022 şi a descreşterii ei treptate ulterior, dar pe o traiectorie revizuită moderat în sens ascendent. Astfel, rata anuală a inflaţiei este aşteptată să cunoască fluctuaţii minore în trimestrul III, iar apoi să intre pe o traiectorie descrescătoare, graduală timp de trei trimestre, însă relativ alertă ulterior, implicând plasarea acesteia la 13,9% în decembrie 2022 – considerabil deasupra intervalului ţintei şi peste valoarea de 12,5% din prognoza precedentă –, dar coborârea ei la finele orizontului prognozei la 2,3%, uşor sub punctul central al ţintei”, punctează BNR.

Economiștii au mai observat că erspectiva plafonării ratei anuale a inflaţiei şi a inversării ulterioare a traiectoriei acesteia are ca resorturi majore atenuarea efectelor directe şi indirecte ale şocurilor globale pe partea ofertei – inclusiv în contextul aplicării schemelor de plafonare a preţurilor la energie până în martie 2023 –, precum şi manifestarea efectelor de bază dezinflaţioniste asociate creşterilor ample consemnate din a doua parte a anului 2021 de preţurile energiei, combustibililor şi alimentelor procesate, alături de influenţele venite din probabila ajustare descendentă a cotaţiilor unor mărfuri, pe fondul detensionării pieţelor en-gros.

”Presiunile factorilor fundamentali îşi vor epuiza însă relativ alert caracterul inflaţionist modest şi vor deveni dezinflaţioniste începând cu trimestrul III 2023, au concluzionat membrii Consiliului, dată fiind perspectiva încetinirii considerabile a creşterii economice în a doua parte a anului curent şi ceva mai moderate în 2023, inclusiv în raport cu previziunile precedente, ce face probabilă restrângerea rapidă a excedentului de cerere agregată şi închiderea lui la mijlocul anului viitor – în devans cu câteva trimestre faţă de proiecţia anterioară –, urmată de adâncirea treptată a gap-ului PIB în teritoriul negativ”, mai arată BNR.